EcoBanca este prima platformă mobilă de colectare a deşeurilor electronice şi a bateriilor.
„EcoBanca – Banca ta de reciclare” este un nou concept în materie de reciclare şi protecţie a mediului. A fost lansat joi în Bucureşti ca o platformă mobilă de colectare a deşeurilor electronice şi a bateriilor.
În prezenţa Ministrului Mediului, Rovana Plumb, a Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu şi a preşedintelui Asociaţiei Environ, Andrei Orban au fost inaugurate trei puncte mobile de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA).
“Prin intermediul rulotelor vom colecta deşeurile, ele vor fi preluate de către firme autorizate de transport şi se vor duce la reciclare către REMAT Holding”, a explicat preşedintele Asociaţiei Environ, Andrei Orban.
Până la sfârşitul anului există disponibilitatea declarată a autorităţilor de a suplimenta numărul punctelor de colectare cu încă 17 rulote, în funcţie de receptivitatea cetăţenilor.
„Ţinta de colectare şi reciclare a deşeurilor la nivelul UE este de 4 kg per locuitor, iar noi ne aflăm la o medie de sub 1 kg”, a subliniat Ministrul Mediului, Rovana Plumb.
„Fiecare cetăţean, acasă, ar trebui să aibă patru pubele de gunoi. România trebuie să ajungă, în conformitate cu directivele europene, la 50% rată de reciclare din deşeurile menajere pe care le generează populaţia ”, a completat preşedintele Environ.
În prezent, în România există aproximativ 80.000 de tone de deşeuri necolectate.
„Ne îndreptăm şi noi către o stare de normalitate a unei comunităţi civilizate. Administraţia locală încearcă să asigure un drum mai uşor pentru cei care reciclează. <<Nu ştii, te învăţăm; nu poţi, te ajutăm; nu vrei, te obligăm>>”, a declarat edilul – șef al Capitalei, Sorin Oprescu.
Andrei Orban a spus că în acest proiect fiecare cetăţean care va aduce deşeuri va fi premiat, în funcţie de tipul electronicelor şi electrocasnicelor reciclate, cu televizoare, camere foto, tablete, frigidere, maşini de spălat sau aspiratoare. „Dacă acţiunea va avea succes, vrem să menţinem sistemul de premiere şi să îl extindem la nivel naţional”, a mai punctat preşedintele Environ.
Până joi, 6 iunie, cele trei puncte EcoBanca vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, Piaţa Constituţiei şi în parcarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti. „Avem un parteneriat cu autorităţile locale. Momentan a fost implementat în hipermarketuri, însă în faza a doua se va implementa şi în cartiere. Avem şi un parteneriat cu Ministerul Educaţiei pentru că avem nevoie de implicarea copiilor şi a dascălilor”, a declarat ministrul Mediului.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, și-a exprimat speranța ca în manualele viitoare să fie mult mai prezentă tema reciclării şi protecţiei mediului. “Trebuie să ne întrebăm dacă în România există o cultură de protecţie a mediului. Răspunsul următoarelor decenii se află pe băncile şcolii. La mine în familie şi copiii au sarcina de a colecta şi a recicla deşeuri”, a adăugat Pricopie.