[main_container_holder]
România a intrat în elita europeană a reciclatorilor de deşeuri electrice şi electronice
WEEELABEX este un proiect dezvoltat de Uniunea Europeană în parteneriat cu WEEE FORUM care vizează implementarea unui set de măsuri la nivel european pe întreg circuitul de gestionare a DEEE, de la colectare, depozitare temporară, tratare, până la reciclare, valorificare şi eliminare nepoluantă a fracţiilor rezultate.
Scopul urmărit prin implementarea acestui standard este de a limita poluarea mediului prin separarea corectă a materialelor, substanţelor şi componentelor periculoase din DEEE (condensatori cu PCB şi electrolitici, agenţi de răcire tip freon, cartuşe de imprimare, baterii şi acumulatori portabili cu plumb, nichel, cadmiu, mercur, praf luminofor, sticlă CRT cu plumb, material cu conţinut de azbest etc) şi de a creşte eficienţa gradului de reciclare şi valorificare a materiilor rezultate din procesul de tratare a acestora.
La sfârşitul anului 2015, în Uniunea Europeană existau 110 societăţi certificate WEEELABEX în domeniul tratării DEEE, situate în 10 ţări ale Uniunii Europene, cele mai multe fiind în Olanda (31 societăţi), Franţa (25) şi Italia (23).
De la sfârşitul anului 2015, România are două societăţi certificate WEEELABEX, SC Rematholding SRL şi SC GreenWEEE International SA, devenind astfel singura ţară din Europa centrală şi de est care are două societăţi certificate pentru tratarea corespunzătoare a deşeurilor electrice şi electronice.
„Suntem promotorii standardelor WEEELABEX în România“
Certificarea WEEELABEX a celor doi operatori economici s-a făcut cu sprijinul uneia din cele mai importante organizaţii de transfer de responsabilitate din domeniul deşeurilor electrice şi electronice de la noi din ţară, Asociaţia Ecotic. Această asociaţie este promotorul în România a certificărilor WEEELABEX, iar Dragoş Călugăru, directorul general al Asociaţiei Ecotic, este cel care s-a implicat direct în toate fazele proceselor de certificare.
ecologic: Avem primele certificări WEEELABEX în România. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?
Dragoș Călugăru, directorul general al Asociației ECOTIC: Asociația ECOTIC, ca membru activ în WEEE Forum, a fost implicată încă de la început în proiectul numit WEEELABEX şi a luat parte la elaborarea standardelor care transpun o serie de criterii minime necesare a fi îndeplinite de entităţile care fac operațiuni de colectare şi tratare DEEE.
Suntem membri fondatori ai organizaţiei WEEELABEX, iar din echipa ECOTIC s-au format doi auditori WEEELABEX. Putem susţine cu tărie că suntem promotorii acestor standarde în România!
Încă de când se construiau aceste standarde am început să adaptăm ușor, şi pe parcursul mai multor ani, clauzele contractuale cu operatorii de tratare, crescând exigenţele.
Înainte să luăm contact cu aceste standarde nu ne preocupam prea mult de destinatarii fracțiilor rezultate din procesul de tratare și de parcursul acestora până la finalitatea statutului de deşeu. Nu ştiam nici cum poţi să verifici dacă operatorii de tratare respectă complet legea în privinţa extragerii compuşilor poluanţi din DEEE-uri.
ecologic: Ce înseamnă mai precis urmărirea acestor fracţii?
Dragoș Călugăru, directorul general al Asociației ECOTIC: Dacă vorbim, de exemplu, de fracţiile de plastic, ne referim la cel puţin 12 tipuri de plastic existente în DEEE-uri. Acestea sunt separate în primul rând pe tipuri. Apoi urmează un alt proces de sortare pe fracţii, ignifugate, neignifugate şi cele care conţin bromuri. Standardele WEEELABEX cer să existe certitudinea că se face această sortare. Prin urmare, trebuie urmărit procesul până la finalitatea statutului de deșeu și să ne asigurăm cu dovezi că lucrurile se întâmplă cu respectarea normelor legale din UE.
Există în continuare povești că ar mai fi zone în China unde un munte de plastic este sortat de către copii, aceştia ard cu bricheta plasticele, miros fumul, iar astfel ei îşi dau seama dacă el este sau nu ignifugat. Ori este un act ciminal să pui copii să inhaleze fumul toxic. Cu siguranță că astfel de lucruri nu se vor întâmpla pe fluxul unui operator autorizat WEEELABEX.
Mai mult, aceste standarde trasează valori minime care ar trebui să rezulte din procesul de depoluare. Se măsoară, spre exemplu, la un lot de 50 de tone de frigidere dacă se recuperează cantităţi de agenți frigorifici comparabile cu aceste valori de referinţă.
Noi ne așteptăm şi milităm ca în câțiva ani acest standard să fie transpus și în legislația naţională. E foarte posibil ca acest lucru să fie impus chiar de către Comisia Europeană. O bună parte a acestui standard a fost echivalat cu norme EN de către organizația CENELEC (European Committee for Electrotehnical Standardization). Deci există nu doar standardul WEEELABEX, există și norme CENELEC care pot fi certificate ca orice fel de standard avizat de ASRO (Organismul Național de Standardizare din România).
ecologic: În ce a constat exact procesul de certificare?
Dragoș Călugăru, directorul general al Asociației ECOTIC: Pentru procesul de auditare au fost necesari doi auditori: Daniel Picha din Cehia şi colega noastră, Diana Grosu.
Procesul a început la data de 01.07.2015 însă pregătirile le-am început cu ani în urmă, iar în ultimul an am realizat simulări de audit. Operatorii şi-au trimis responsabilii de proces la instruire la WEELABEX Organization, şi-au îmbunătăţit procesele de producţie şi s-au întocmit multe documente: proceduri, reguli, rezultate, teste etc. Auditul a durat câteva luni în care s-au realizat teste în teren ale performanţelor de depoluare pe loturi de referinţă, s-au verificat documente şi modul în care se lucrează.
ecologic: Ce înseamnă aceste certificări pentru România?
Dragoș Călugăru, directorul general al Asociației ECOTIC: Suntem foarte încântaţi că avem primii doi operatori autorizați din România, primul este Rematholding, iar al doilea GreenWEEE International, certificat la numai câteva zile după Rematholding. Ambii parteneri ai noştri s-au autorizat pe fluxurile de electrocasnice mari, electronice de mici dimensiuni şi aparate CRT.
Dorim să le mulţumim şi pe această cale echipelor implicate care au depus eforturi remarcabile.
Faptul că în România avem doi operatori certificaţi pe aceste trei fluxuri reprezintă un pas foarte important. Având două modele de referinţă, putem să comparăm cum se realizează operaţiunile de tratare de la societăţile certificate cu cele existente la ceilalţi 70 operatori autorizaţi pentru tratarea DEEE. Noi considerăm că orice operator autorizat trebuie să deruleze operaţiunile într-o manieră care să corespundă cu cel puţin 80% din clauzele acestor standarde.
Dacă ar fi să presupunem că toţi operatorii ar respecta acest criteriu, pe toate fluxurile autorizate, am avea certitudinea că DEEE-urile sunt depoluate corect, respectiv că s-a făcut extragerea agenţilor frigorifici, a condensatoarelor PCB, a componentelor cu mercur, a pulberii din CRT şi a altor materiale periculoase.
Aceasta s-ar traduce prin şi mai multe locuri de muncă necesare pe fluxul extragere-neutralizare, dar şi prin diminuarea expunerii directe a angajaţilor care manipulează DEEE şi indirect a tuturor.
Chiar am înaintat o propunere legislativă pentru îmbunătăţirea criteriilor de autorizare a operatorilor de tratare DEEE.
ecologic: Ce veţi mai întreprinde în această direcţie?
Dragoș Călugăru, directorul general al Asociației ECOTIC: În primul rând, vom face paşii necesari ca toţi operatorii din sistemul ECOTIC să se certifice WEEELABEX până la finalul anului 2017.
Vom promova aceste standarde prin tot ceea ce facem pentru a fi asimilate de industrie şi de autorităţi. Nu putem avea alt viitor decât cel în care respectăm legea şi ne pasă de cei din jur, iar aceste standarde te îndrumă cum să dovedeşti acest lucru.
Prima firmă de reciclare din România care a obținut certificarea WEEELABEX
În România sunt autorizate să desfăşoare activităţi de tratare a DEEE aproximativ 70 de societăţi comerciale. Dintre acestea, două s-au remarcat prin investiţiile pe care le-au făcut, Rematholding în Bucureşti şi GreenWEEE în Buzău. Concurenţa dintre ele, normală într-o economie de piaţă, s-a văzut şi în lupta pentru a fi prima societate din România certificată WEEELABEX. Dacă primul loc a fost ocupat de Rematholding, GreenWEEE a reuşit, după numai câteva zile, să obţină certificarea şi pe dezmembrare manuală, şi pe tratare mecanică.
Nicolae Manole, consilier economic Rematholding
ecologic: Rematholding este prima firmă din România care a obţinut certificarea WEEELABEX. De ce aţi vrut această certificare?
Nicolae Manole, consilier economic Rematholding: WEEELABEX este un standard european care prevede o serie de cerințe de îndeplinit de către cei care colectează, transportă, tratează și valorifică deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Certificarea WEEELABEX este destul de răspândită la firmele de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice din Europa. Da, este adevărat, în România, Rematholding este prima firmă care a a obținut această certificare. Sigur că vor fi în viitor și alte firme care vor avea acest standard, dar noi am fost primii şi trebuie să spun că ne mândrim cu acest lucru.
Prin obţinerea acestei certificări noi ne pregătim pentru anul 2017, an în care implementarea acestui standard va fi obligatorie pentru toți cei care tratează deșeuri de echipamente electrice și electronice.
Este foarte adevărat că deocamdată această certificare este voluntară, dar din 2017 cine nu are această certificare nu mai poate face tratarea legală, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, a DEEE.
Ce presupune standardul WEEELABEX?
Nicolae Manole, consilier economic Rematholding: Acest standard presupune luarea unor măsuri atât în ceea ce privește colectarea, dar mai ales în ceea ce privește tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, astfel încât să se poată separa componentele, materialele, substanțele periculoase din DEEE, iar celelalte fracții care rezultă, fier, cupru, alamă și altele să fie redate circuitului economic.
Rematholding este acum certificat pe trei fluxuri de tratare a DEEE.
Primul flux este cel al deșeurilor de echipamente de uz casnic de mari dimensiuni, mașini de spălat, radiatoare, calorifere și așa mai departe.
Al doilea flux este pentru aparate de mici dimensiuni, aparate folosite pentru igiena corporală și pentru bucătărie și echipamente IT&C respectiv calculatoare, radio, camere de luat vederi, scule, unelte, corpuri de iluminat, jucării, aparatură medicală și aparate de supraveghere și control.
Un al treilea flux pe care ne-am certificat este cel al monitoarelor și televizoarelor cu tub CRT.
Pentru atingerea acestui scop am lucrat o întreagă echipă, dar nu am fi ajuns aici fără deciziile luate de către domnul Mihai Sofian, directorul general al societăţii, care a crezut în proiect. Fără deciziile sale oportune, îndrăzneţe, inspirate, eficiente şi la timp luate, proiectul putea fi sortit eşecului.
În prezent încercăm să certificăm WEEELABEX şi instalaţia de tratare mecanică a DEEE.
GreenWEEE este singurul deținător de licență de operare WEEELABEX tip 1 și tip 2
Investiţia de tip greenfield de la Buzău este una impresionantă. Aici totul s-a făcut de la zero, cu linii tehnologice de ultimă generaţie. GreenWEEE este singurul operator economic din România care poate dezmembra şi trata aparatură frigorifică de la frigidere la aparate de aer condiţionat. Acest segment va fi certificat însă în perioada următoare.
Marius Costache, director executiv GreenWEEE International SA
ecologic: Ce înseamnă certificarea WEEELABEX pentru societatea GreenWEEE?
Marius Costache, director executiv GreenWEEE International SA: Certificarea WEEELABEX este foarte importantă pentru noi, fiind o recunoaștere a tuturor eforturilor pe care compania noastră le-a depus de la începutul activității, dar în mod special pentru că din anul 2012 am avut primul certificat pilot care ne-a clasat drept singurul operator din Europa cu diplomă de atestare pentru proiectul pilot de audit. Prin obținerea certificatului, am confirmat că tratăm și reciclăm DEEE la un nivel ridicat și într-un un mod responsabil față de mediu, conform standardelor stricte WEEELABEX.
Faptul că suntem aliniați la o platformă pentru evaluarea celor implicați în colectarea și tratarea DEEE-urilor în Europa oferă mai multă valoare și credibilitate acțiunilor noastre în fața furnizorilor și clienților, deopotrivă. În plus, standardele nu se referă doar la reciclare, ci sunt un cumul de procese care pornesc de la colectare, depozitare, transport, procesare prin tratare, reciclare și reutilizare. Asta pentru că WEEELABEX impune reguli stricte de management, implementare și înregistrare a procesului de reciclare.
Pentru GreenWEEE International, ca operator de tratare, acest standard a vizat toate operațiile de manipulare, sortare și tratare a DEEE-urilor din categoriile pentru care s-a aplicat spre certificare. De asemenea, a inclus auditarea tuturor proceselor organizaționale și de management.
Certificatul nostru este disponibil pe pagina noastra web și poate fi găsit în lista operatorilor autorizați, pe site-ul WEEELABEX. http://www.weeelabex.org/conformity-verification/ operators/.
În ce a constat procesul de certificare, când a început şi cum s-a desfăşurat?
Marius Costache, director executiv GreenWEEE International SA: Procesul de certificare a început odată cu semnarea Declarației de intenție, în septembrie 2015, transmisă ulterior către organizația WEEELABEX. Dar punctul de plecare pe acest drum al certificării a fost cu un an în urmă, când responsabilul WEEELABEX al GreenWEEE a inițiat auditul intern și o serie de teste de lot, pentru a pregăti terenul spre certificare. Practic, în primă fază, au fost auditate toate procesele de management, mediu, siguranță și securitate în muncă, s-a verificat conformitatea cu cerințele legale și documentația aferentă. Apoi, pe partea de producție a necesitat verificarea tuturor instrucțiunilor de lucru, a fișelor tehnice, și în mod efectiv, a fluxurilor de tratare și a modului în care sunt îndeplinite cerințele de procesare a DEEE-urilor.
Certificare
Testele de lot preliminare, pentru fiecare flux supus ulterior certificării, au vizat îndeplinirea obiectivelor de depoluare, pentru substanțele cu potenţial periculos al fiecărei grupe analizate și încadrarea în țintele de reciclare și valorificare prin controlul balanței de masa al materialelor. Controlul purității fracțiilor a fost realizat, de asemenea s-au verificat bilanțurile de masa ale fracțiilor impure/compuse și bineînțeles încadrarea în pierderile maxim admise.
Un aspect important l-a reprezentat monitorizarea anuală a depoluării pentru toate categoriile din fluxurile de tratare, de asemenea au fost întocmite rapoarte REPTOOL privind îndeplinirea țintelor de reciclare și valorificare și un bilanț anual global al intrărilor-ieșirilor, calculând balanțe de masa detaliate și luând în considerare cantitățile rămase în stoc.
Pe teren s-au verificat o serie de condiții specifice standardului, care vizează partea de descărcare, manipulare, sortare, transport și depozitare a DEEE-urilor recepționate și fracțiilor aferente. Toate aceste operații trebuie realizate în deplină siguranță pentru sănătate și pentru mediu. Niciun proces nu a fost neglijat sau lăsat la voia întâmplării.
Auditul efectiv, realizat de către auditorii aleși din cadrul organizației WEEELABEX, a vizat modul de conformare cu toate aspectele mai sus menționate, și bineînțeles, după rezultatul pozitiv al testelor de lot oficiale, realizate în prezența auditorilor desemnați, a fost emis raportul de audit cu propunerea pentru certificare a operatorului GreenWEEE International.
ecologic: Pe ce fluxuri s-a făcut certificarea?
Marius Costache, director executiv GreenWEEE International SA: Ne-am concentrat acțiunile pentru certificare, concomitent, pe patru fluxuri de tratare: echipamente de mari dimensiuni (LDA), echipamente mixte (SHA), tuburi catodice (CRT), echipamente cu schimbare de temperatură (CFC).
Pentru fluxurile de tratare a echipamentelor de mari dimensiuni (LargeDomesticAppliances) și tuburi catodice (CRT) am obținut certificarea ca operatori de tip 1 – dezmembrare manuală pentru LDA și CRT. Pentru fluxul de echipamente mixte (SmallHouseholdAppliances) am obținut certificarea de tip 2 – tratare mecanică (shredder) pentru echipamentele mixte. Am fost listați ca operatori WEEELABEX începând cu 29.12.2015.
Suntem astfel singurul operator din România care deține licența de operare WEEELABEX tip 1 și tip 2, listați cu data de 29.12.2015.
Pentru fluxul de echipamente cu schimbare de temperatură suntem în curs de certificare, fiind o activitate cu un specific tehnic mai ridicat, care necesită realizarea de teste de performanță.
ecologic: Ce ar trebui să însemne aceste certificări în peisajul colectării, tratării şi reciclării DEEE?
Marius Costache, director executiv GreenWEEE International SA: În acest moment, în România, companiile sunt libere să decidă aplicarea sau nu la normele stringente ale WEEELABEX. Noi am ridicat ștacheta la un alt nivel de reciclare a deșeurilor electrice și electronice, deoarece fabricile care aplică pentru acest standard sunt inclusiv auditate pentru conformitatea cu directivele DEEE și reglementările asociate, dar și pentru realizările în materie de reciclare și valorificare, obiective care trebuie îndeplinite de toți operatorii.
Totuși, cred că acest proces ar trebuie să vină voluntar din partea oricărui operator de tratare din piața DEEE-urilor, tocmai pentru a se autoevalua asupra nivelului de performanță din toate procesele, începând cu cele administrativ-organizatorice, continuând cu procesele de management și risc, intrând apoi în detaliul cerințelor tehnice, care vizează DEEE-urile, pe drumul lor, din momentul înregistrării lor pe poarta fabricii și finalizându-se în momentul încetării statutului de deșeu.
[/main_container_holder]